Hruške


PODLAGE:
-Kutina MA: drevo zraste okrog 2,5m in ne rabi opore. Razdalja med drevesi je nekje 2m.
-Včasih se, zaradi slabe kompatibilnosti, na MA najprej cepi hruška posredovalka (Pastorjevka), potem pa posamezna sorta.
-Sejanec hruške:  je najbujneša podlaga hrušk in se ponavadi uporablja za travniške nasade

SORTIMENT
SORTIMENT JE NAPISAN V ZAČETKU SEZONE (JESEN) IN VELJA DO KONCA SEZONE (POMLAD). NA ZAČETKU SEZONE SO VSE SORTE  NA ZALOGI, NA KONCU SEZONE PA NE. ZA INFORMACIJE O ZALOGI PROSIMO POKLIČITE!
INFORMACIJE O POSEBNIH ZAHTEVAH RASTLINE, SKICO SAJENJA ALI ŠKROPILNI PROGRAM DOBITE PRI NAS.
SORTIMENT JE VSAKO SEZONO MALO DRUGAČEN.


Slika

Sorta

Podlaga

Čas zorenja

Kratek opis

JUNIJSKA LEPOTICA

MA+pos.

konec JUN.

Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj, potem pa redno in dobro rodi. Cveti srednje zgodaj. Plod je srednje velik, hruškaste oblike. Kožica je tanka in gladka. Meso je belo, srednje čvrsto, fine teksture, sočno, topno, sladko kislo. Skladiščenje je 5 do 6 tednov.

JULIJSKA PISANA

MA

konec JUN.

Rast je bujna, zarodi zgodaj in dobro rodi.

Plod je droben do srednje debel, podolgovate hruškaste oblike. Meso je rumenkasto belo, srednjo čvrsto in srednje sočno, sladkega okusa. Primerna je za takojšnjo porabo.

DOLGOREPKA - DOLANČEK

MA+pos.

sredina JUL.

Rast je srednje bujan, zelo dobro rodi.

Plod je droben do srednje debel, podolgovate hruškaste oblike, z tanko in gladko kožico. Meso je manj čvrsto, srednje sočno, sladko. Je za takojšnjo porabo in za predelavo (kompot).

ŽIFARDOVA

MA+pos.

sredina JUL.

Rast je srednje bujna.

Plod je srednje debel, bolj okroglaste oblike.

Meso je belo, sočno, sladko kislega okusa, z značilno aromo. Je za takojšnjo porabo.

STARKRIMSON

MA+pos.

sredina AVG.

Rast je srednje bujna. Ima dobro in redno rodnost. Plod je srednje debel do debel, hruškaste oblike. Kožica je po celi površini rdeča z voščenim poprhom. Meso je bele barve, čvrsto, topno, sladko kiselkasto, dobro.

Zgodnja MORETINIJEVA

MA+pos.

konec JUL.

Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj, potem pa redno in dobro rodi. Cveti srednje zgodaj. Plod je srednje velik, hruškaste oblike. Kožica je tanka in gladka. Meso je belo, srednje čvrsto, fine teksture, sočno, topno, sladko kislo. Skladiščenje je 5 do 6 tednov.

TREVUŠKA

MA+pos

začetek AVG.

Rast je srednje bujna. Zarodi zgodaj potem pa redno in dobro rodi. Plodovi so srednje debeli do debeli, hruškaste oblike z srednje debelo kožico. Meso je kar čvrsto, sočno, sladko rahlo kiselkasto.

VILJAMOVKA

MA+pos.

druga polovica AVG.

Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj in obilno rodi, cveti srednje pozno. Plod je debel do zelo debel, hruškaste oblike. Meso je belo, zelo fine teksture, sočno, sladko, z rahlo izraženo kislino in tipično muškatno aromo. Primerna za svežo porabo in za predelavo.

RDEČA VILJAMOVKA
MA+pos.
druga polovica AVG.
Rast in rodnost je podobna Viljamovki.
Tudi plod je razen barve podoben Viljamovki. Je pa malo drugačne arome, zato se večinoma ne uporablja za predelavo ampak za svežo porabo. Je tudi par dni poznejša od Viljamovke.

VIENKA

MA+pos

konec AVG.

Rast je srednje bujna.

Plod je debel do zelo debel, podolgovato hruškaste oblike z tanko kožico skoraj v celoti prekrito z rjasto prevleko. Meso je srednje čvrsto, zelo sočno in sladko. Je namizna sorta.

HARROW DELIGHT

MA+pos.

konec AVG.

Rast je srednje bujna.

Plod je srednje debel, hruškaste oblike z srednje debelo, suho, gladko kožico. Meso je rumenkasto, srednje čvrsto, sočno, topno, sladko kiselkastega, osvežujočega dobrega okusa.

SALCBURŠKA

MA+pos., sejanec

konec AVG.

Rast je zelo bujna, v rodnost vstopi bolj pozna potem pa rodi redno in obilno. Je bolj odporna na bolezni in uspeva tudi na višji nadmorski višini. Plod je srednje debel, okroglasto rahlo hruškast. Meso je srednje čvrsto, sočno in sladko.

AVRANŠKA - DOBRA LOJZA - GUTELOJZA

MA+pos., sejanec

začetek SEP.

Rast je srednje bujna, dobro se prilagaja neugodnim podnebnim in talnim razmeram (primerna tudi za višje lege), precej odporna na bolezni. Zarodi zgodaj, potem pa rodi dobro in redno. Plod je srednje debel, hruškaste oblike z gladko k kožico. Meso je belo, sočno, topno, sladko in aromatično. Skladišči se ca. 2 meseca.

KONFERANS

MA+pos.

sredina SEP.

Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj in obilno rodi, cveti srednje pozno. Plod je srednje debel do debel, podolgovato hruškaste oblike, kožica je v večjem delu prekrita z rjasto prevleko. Meso je rumeno bele barve, fine teksture, sočno, topno, sladko, dišeče.

FETELOVA

MA+pos.

druga polovica SEP.

Rast je srednje bujna, dobra rodnost, cveti srednje zgodaj. Plodovi so debeli, značilno zelo podolgovate hruškaste oblike. Meso je belo, srednje fine teksture, sočno, poltopno in sladko.

CONDO
MA+pos.
sredina SEP.
Rast je najprej bujna, kasneje pa se umiri. Drugače pa je sorta po lastnostih in plodu zelo podobna sorti Konferans (njen križanec). Od Konferansa se razlikuje po malo slabši rodnosti (plodovi so zato rajši debeli) in po manjši porjavelosti plodov. Štejejo jo med bolj odporne sorte.

HARDIJEVA

MA

konec SEP:

Rast je bujna, rodnost je srednje dobra in neredna.

Plod je srednje debel do debel, okroglasto rahlo hruškaste oblike. Kožica je bolj debela in gladka. Meso je rumeno belo, sočno, sladko. Skladišči se ca. 1 mesec. Primerna kot namizna sorta ali za predelavo.

PAKAMS TRIUMPF
MA+pos.
konec SEP.
Rast je srednje bujna in široka. Rodnost je srednja do visoka ampak je lahko izmenična. Občutljiva je na spomladanske pozebe (paziti je treba na lego).
Plod je srednje debel do debel in malo porjavel. Meso je mehko, topno, sočno, prijetno aromatično (podobno Viljamovki). Skladišči se do Januarja.

NOJABRSKAJA

MA+pos.

sredina SEP.

Rast je šibka do srednje bujna, zarodi zgodaj in obilno rodi, cveti srednje pozno in dalj časa. Plod je debel do zelo debel, hruškaste oblike, zelene barve in z malo porjavelosti. Meso je rumeno bele barve, fine teksture, sočno, topno, sladko. Se zelo dobro skladišči.

ŠVICARSKE HLAČE
MA+pos.
sredina SEP.
Rast je bolj šibka in razvejana. Rodnost je srednja. Je zelo stara sorta. Plodovi so srednje debeli, progasto zeleno rumeno oranžni (takšen je tudi enoletni les). Meso je belo, fine teksture in zelo sladko. Se kar dobro skladišči.
KLERŽO
MA+pos.

Rast je šibka do srednje bujna in široka. Rodnost je dobra in redna. Dokaj odporna in robustna sorta.
Plod je precej podolgovate hruškaste oblike. Povrhnjica je rjavo-rdeča in kar precej porjavela. Meso je čvrsto, fine strukture, sladko kislega okusa in prijetne arome. Sorta se tudi dobro skladišči.

VINSKA MOŠTNICA

MA+pos.

sredina SEP.

Rast je srednje bujna do bujna, rodnost je dobra. Plod je srednje debel do debel, okroglo hruškaste oblike, zelene barve in malo rjavosti. Meso je rumeno bele barve, barve in je primerna za predelavo - žganjekuho.

PASTORJEVKA

MA

konec SEP.

Rast je bujna, rodnost je dobra.

Plod je srednje velik, podolgovato hruškaste oblike z odporno in trpežno kožico. Meso je rumenkasto belo, poltopno, sočno, po skladiščenju sladko. Je zimska sorta, ki je užitna Januarja.

KRASANKA -

PASSA CRASSANA

MA+pos.

začetek OKT.

Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj, potem pa redno in dobro rodi. Cveti srednje pozno. Plod je debel, jabolčno okrogle oblike z debelo in čvrsto kožico. Meso je kremno belo, srednje fine teksture, sočno, topno, sladko kiselkastega okusa, aromatično in dišeče. Je zimska sorta in je užitna konec Decembra.

 
Design downloaded from free website templates.