Slive in mareliceSlivePODLAGE:

Podlaga je sliva Mirabolana (MIR. 29), ki je trenutno edina razširjena podlaga v Sloveniji. Drevo zraste nekje 3,5- 4m.

SORTIMENT

SORTIMENT JE NAPISAN V ZAČETKU SEZONE (JESEN) IN VELJA DO KONCA SEZONE (POMLAD). NA ZAČETKU SEZONE SO VSE SORTE NA ZALOGI, NA KONCU SEZONE PA NE. ZA INFORMACIJE O ZALOGI PROSIMO POKLIČITE!

INFORMACIJE O POSEBNIH ZAHTEVAH RASTLINE, SKICO SAJENJA ALI ŠKROPILNI PROGRAM DOBITE PRI NAS.

SORTIMENT JE VSAKO SEZONO MALO DRUGAČEN.Slika

Sorta

Čas zorenja

Kratek opis

MORETTINI 355

začetek JUL.

Rast je srednje bujna do zelo bujna, zelo dobre rodnosti, cveti srednje zgodaj.

Plod je srednje debel do debel, srčaste oblike, rdečkasto violične barve in delno prekrit z voščeno prevleko. Meso je rumeno, rdeče marmorirano, sočno, sladko in aromatično. Je kostenica. 

TOPFIRST
sredina JUL.
Rast je srednje bujna, lepa z dosti eno in več letnega rodnega lesa. V rodnost preide hitro, potem pa dobro in redno rodi.
Plod je debel, ovalen, temno modre barve in z poprhom. Meso je rumeno oranžno sočno, prijetnega okusa in se dobro loči od koščice. Uporablja se za svežo porabo.

ČAČANSKA RANA

sredina JUL.

Rast je bujna, zarodi zgodaj potem pa redno in dobro rodi. Je kar odporna na monilijo.

Plodovi so srednje veliki, modro- vijolični, čvrsti, sočni, sladko kisli in zelo aromatični. Je cepka.

PITESTEAN
sredina JUL.
Rast je srednje bujna in široka. Zarodi hitro potem pa odlično rodi. Je manj občutljiva na spomladansko pozebo in je šarko tolerantna sorta.
Plodovi so debeli, podolgovati, temno modre barve in z kar močnim poprhom. Meso je čvrsto, zelenkasto rumeno, sočno, dobro in z blago kislino. Je cepka.

NANCY

sredina JUL.

Rast je srednje bujna. Hitro preide v rodnost potem pa dobro in redno rodi. Je samooplodna in je tudi dobra opraševalka.

Plod je srednje debel, okrogle oblike. Meso je kar sočno, aromatično, sladko in se srednje dobro loči od koščice. Primerna je za svežo porabo ali za predelavo.

RUDGESTETER
sredina JUL.
Rast je šibka do srednje bujna. Rodnost je dobra in redna.
Plod je debel ,podolgovat, modre barve in z poprhom. Meso je zeleno-rumeno, srednje čvrsto, sladko in aromatično. Dobro se loči od koščice. Je za svežo porabo ali za kuho.
ČAČANSKA LEPOTICA
konec JUL.
Rast je srednje bujna in bodičasta. V rodnost vstopi srednje pozno, potem pa dobro in redno rodi. Je samooplodna sorta.
Plod je debel, ovalen, temno modre barve in izrazitim poprhom. Meso je čvrsto, sočno, prijetnega okusa in se loči od koščice. Je trpežna za transport, uporablja pa se za svežo porabo.
TOPSTAR PLUS
začetek AVG.
Rast je srednje bujna in lepo razvejana. V rodnost vstopi, hitro potem pa dobro rodi- tudi na enoletnem lesu. Je odporna na šarko in ni občutljiva na monilijo, rjo in vse bolezni lesa sliv.
Plod je zelo debel, ovalen in modre barve. Meso je zelenorumeno in zelo dobrega okusa. Se loči od koščice.
TOP GIGANT PLUS
začetek AVG.
Rast je srednje bujna. V rodnost vstopi hitro potem pa dobro in redno rodi. Plodovi zorijo postopoma dalj časa. Je zelo malo občutljiva na bolezni (monilija, lukničavost) in je šarka tolerantna sorta (zelo malo kaže simptome bolezni).
Plod je zelo debel in je ovalne oblike. Meso je čvrsto, svetlo rumeno, sočno in dobro se loči od koščice. Je kiselkastega okusa z dobro aromo.

VELIKA ZELENA RENKLODA

2.teden AVG.

Bujne do srednje bujne rasti, cveti srednje zgodaj.

Plod je srednje debel, okroglast, najprej zelen, nato zelenorumene barve z voščeno prevleko, meso je srednje čvrsto, primerno sočno, precej sladkastega okusa, cepka. Dobro jo oprašuje altanova renkloda.

FORTUNE
sredina AVG.
Rast je srednje bujna. V rodnost vstopi dokaj pozno, potem pa srednje dobro rodi. Cveti zgodaj.
Plod je debel, okroglaste oblike, rdečkasto violične barve. Meso je rumeno in rdeče marmorirano in čvrsto. Je kostenica.
TOPKING
sredina AVG.
Rast je srednje bujna. V rodnost vstopi hitro, potem pa dobro rodi. Je zelo odporna na vse bolezni in pozebein je samooplodna.
Plod je debel, podolgovate oblike, modroviolične barve. Meso je rumeno, zelo sočno, sladkokislo in dobro aromo. Meso se dobro loči od koščice. Uporablja se za svežo porabo ali pa za predelavo.

ALTANOVA RENKLODA

sredina AVG.

Bujne rasti, cveti srednje zgodaj.

Plod je debel, okroglast, kožica je zeleno rumena, na sončni strani rdečevijoličasta, prekrita s poprhom, meso je sočno, čvrsto, sladko- kiselkastega okusa, aromatično, cepka. Dobro jo oprašuje zelena renkloda.

MIRAGRANDE
2.polovica AVG.
Rast je bujna in zelo razvejana. V rodnost vstopi zelo hitro, potem pa odlično rodi. Drevo je dokaj robustno na bolezni, ne pa na pozebe.
Plod je srednje debel, okrogle oblike, rumene barve. Meso je rumeno, čvrsto, sladko in dobro aromo. Meso se dobro loči od koščice. Uporablja se za svežo porabo ali pa za predelavo.

VALOR

konec AVG.

Rast je dokaj bujna. V rodnost vstopi hitro potem pa dobro in redno rodi. Je zelo malo občutljiva na bolezni in je šarka tolerantna sorta.

Plod je lahko zelo debel, okroglasto ovalen in modro violične barve. Meso je sočno, srednje čvrsto, sladko kislo in aromatično. Se loči od koščice.

BLUEFRE

konec AVG.

Rast je šibka do srednje bujna, vstop v rodnost je zgoden, rodnost je srednja in stalna, cveti srednje pozno in je delno samooplodna.

 Plod je debel, elipsoidne oblike, temno modre barve z poprhom. Meso je rumeno zeleno,čvrsto in sladko. Je cepka.

KRALJICA VIKTORIJA

konec AVG.

Rast je šibka do srednje bujna. V rodnost vstopi hitro potem pa zelo dobro in redno rodi.

Plod je debel do zelo debel, okroglasto ovalen in rumeno rdeče violične barve. Meso je sočno, čvrsto, sočno, sladko in aromatično. Se loči od koščice a se večinoma uporablja za svežo porabo.

ČAČANSKA NAJBOLJA
konec AVG.
Rast je na začetku zelo bujna, po vstopu v rodnost pa se umiri. Zarodi dokaj hitro, nato pa redno in dobro rodi.
 Plod je debel, podolgovat, z izrazitim šivom, temno modre barve in poprhom. Meso je sočno in sladko. Se srednje dobro loči od koščice.
BOSANSKA SLIVA
konec AVG.
Rast je srednje  bujna in tvori široko visečo krono. Rodnost je srednje dobra in je lahko izmenična. Je samooplodna.
 Plod je srednje debel do debel, podolgovat, temno modre barve in z poprhom. Meso je rumenozeleno, čvrsto, sočno in zelo dobrega okusa. Je cepka.

STANLEY

konec AVG.

Rast je srednje bujna, rodnost je zelo dobra in redna, cveti srednje pozno in je delno samooplodna.

Plodovi so debeli, elipsoidne oblike, temno violične modre barve z poprhom. Meso je zeleno rumeno, čvrsto, sladko kiselkasto, dobro. Je cepka in je tudi primerna za predelavo.

ČAČANSKA RODNA
sredina SEP.
Rast je srednje bujna. V rodnost preide hitro, potem pa zelo dobro in redno rodi. Je samooplodna sorta.
Plod je srednje debel, podolgovat modrovioličast,z poprhom in je zelo podoben Domači češplji. Meso je zlato-rumeno, sočno, aromatično in dobro. Je cepka in se uporablja za predelavo in sušenje.
VALJEVKA
sredina SEP.
Rast je srednja do bujna. V rodnost preide srednje hitro, potem pa zelo dobro in redno rodi. Je samooplodna sorta.Ni občutljiva na šarko. Ni primerna za nižine.
Plod je srednje debel, podolgovat, temno moder do črn in s močnim poprhom. Meso je zeleno-rumeno, zelo čvrsto in dobro. Je cepka in dobro odporna na transport. Uporablja se za svežo porabo in predelavo.

DOMAČA ČEŠPLJA

sredina SEP.

Rast je srednje bujna in na začetku precej pokončna. V rodnost vstopi pozno, nato pa obilno rodi. Cveti pozno, je samooplodna in je odporna na pozebo. Plodovi so drobni do srednje debeli, podolgovati, modroviolične barve z sivim poprhom. Meso je zlato rumeno, sočno, sladko kiselkastega okusa. aromatično.  Je cepka in je primerna tudi za predelavo.

PRESIDENT

konec SEP.

Rast je srednje bujna do bujna, hitro zarodi, nato pa redno in dobro rodi. Cveti srednje zgodaj.

Plod je debel, elipsoidne oblike, modro violične barve s poprhom. Meso je rumeno, sladko, aromatično in zelo čvrsto. Je cepka. Je zelo rodna pozna sorta za svežo porabo. Najboljše jo oprašujejo Stanley, Blufree.


MarelicePODLAGE:

  Podlage so iste kot pri slivah.


Slika

Sorta

Čas zorenja

Kratek opis

ORANGE RED

sredina JUN.

Rast drevesa je bujna, cveti srednje pozno.

Plodovi so debeli, oranžne na sončni strani rdeče barve z gladko povrhnjico. Meso je temno rumene do oranžne barve, sočno in dobrega okusa. Je cepka.

GOLDRICH

konec JUN.

Rast drevesa je bujna, cveti srednje zgodaj in je delno samooplodna.

Plodovi so srednje debeli do debeli, oranžno rumene do oranžne barve. Meso je temno rumene do oranžne barve, dobrega okusa. Je cepka.

SAN CASTRESE

začetek JUL.

Rast je bujna in razprta, rodnost je redna in odlična, cveti zgodaj.

Plodovi so srednje debeli, okroglo eliptične oblike, intenzivno rumene barve. Meso je svetlo oranžno, srednje čvrsto, aromatično. Je polcepka.

HARGRAND
začetek JUL.
Rast je bujna, široka in kompaktna. V rodnost vstopi hitro, potem pa redno in dobro rodi. Je pozno cvetoča sorta, ki je manj občutljiva na bolezni in spomladansko pozebo.
Plodovi so debeli, malo ovalni, z gladko povrhnjico in oranžne barve z rdečim ličkom na sončni strani. Meso je čvrsto, sočno, sladkasto in z fino kislino.
OGERSKA
sredina JUL.
Rast je bujna in široka. V rodnost vstopi kasneje potem pa srednje dobro a redno rodi. Cveti pozno in je samooplodna.
Plod je srednje debel, okroglast,  po debelini nekoliko sploščen, z izrazitim šivom in je rumeno-oranžne barve z rdečim ličkom na sončni strani. Meso je oranžno, sočno, aromatično, odličnega sladko-kislega okusa. Se tudi dobro loči od koščice.

PISANA

sredina JUL.

Rast drevesa je šibka, srednje dobre a redne rodnosti. Cveti pozno.

Plodovi so debeli, ovalni, do polovice prekriti z oranžno barvo. Meso je oranžno, čvrsto in dobrega okusa. Zanimiva zaradi poznega zorenja.

BERGERON

konec. JUL.

Rast je srednje bujna, cveti pozno.

Rast je srednje bujna do bujna in robustna. Rodnost je dobra. Cveti pozno in je samooplodna sorta. Plodovi so debeli, okrogli, oranžni z rdečim ličkom. Meso je zelo sočno, čvrsto in aromatično. Plodovi zorijo neenakomerno (eni prej, eni pozneje).


Design downloaded from free website templates.