Stare sorte jablanPODLAGE:
-Sejanec in EM-7sta bujni podlagi za jablane in se večinoma uporabljata za travniške nasade.
-MM- 106 Spada med srednje bujne podlage- drevo zraste okrog 3,5m, ne rabi opore, razmak med drevesi je okrog 2m, primerna za vrtove.

-EM- 26 Spada med šibke podlage, drevo zraste malo manj, kot pri MM- 106, na začetku rabi oporo (kol), kasneje pa ne.
-EM- 9 Spada med šibke podlage, drevo zraste 2,5m in rabi celo življensko dobo oporo. Podlaga je primerna za žično armaturo.
Razmak med drevesi je okrog 1m.
-EM-27 Je najšibkejša podlaga pri nas, zraste okrog 2m in rabi celo življensko dobo oporo. Razmak med drevesi je lahko tudi 0,5m.


SORTIMENT
SORTIMENT JE NAPISAN V ZAČETKU SEZONE (JESEN) IN VELJA DO KONCA SEZONE (POMLAD). NA ZAČETKU SEZONE SO VSE SORTE  NA ZALOGI, NA KONCU SEZONE PA NE. ZA INFORMACIJE O ZALOGI PROSIMO POKLIČITE!
INFORMACIJE O POSEBNIH ZAHTEVAH RASTLINE, SKICO SAJENJA ALI ŠKROPILNI PROGRAM DOBITE PRI NAS.
SORTIMENT JE VSAKO SEZONO MALO DRUGAČEN.


Slika

Sorta

Podlaga

Čas zorenja

Kratek opis

BELIČNIK
MM-106
sredina JUL.
Rast je šibka. Rodi srednje dobro ampak redno. Sorta je manj občutljiva na škrlup, bolj pa na pepelasto plesen. Je tudi kar občutljiva na mraz.
Plodovi so majhni do srednje debeli, okroglasti in malo rebrasti. Meso je prhko in kiselkastega okusa. Sorta je občutljiva na odtise in je za takojšno porabo.

RDEČI JESENSKI KALVIL

MM-106

sredina AVG.

Rast je šibka do srednje bujna, rodnost pa je dobra. Meso je rahlo sladkokislega okusa, pod kožo pa je rahlo rdeče obarvano. Skladišči se do septembra. Značilno za sorto je tudi, da se slišijo pečke, če ga stresemo.

Meso je rumenkasto bele barve, čvrsto, zelo sočno, sladko kislkastega okusa z specifično aromo.Skladiščenje je 30-40 dni.

GRAFENŠTAJNC

MM-106, EM-7

konec AVG.

Drevo je bujne rasti z visoko in široko krošnjo, dobro uspeva na visoki nadmorski višini. Plod je srednje debel do debel, okrogel, sploščen.

Meso je rumenkasto bele barve, čvrsto, zelo sočno, sladko kislkastega okusa z specifično aromo.Skladiščenje je 30-40 dni.

WEIROUGE

MM-106

konec AVG.

Drevo je srednje bujne rasti in dobre rodnosti. Zaradi vsebnosti antocijanov rastline ima drevo rdeče cvetove, liste, lubje, les ter plodove. Je na škrlup odporna sorta. Plod je srednje debel, podolgovato srčasti in v celoti rdeče barve. Meso je rdeče obarvano in z dosti kisline. Uporablja se za predelavo, ker je rdeča barva mesa in soka obstojna po predelavi.

PISANI KARDINAL

MM-106,


začetek SEP.

Rast je srednje bujna. Rodnost je sredja.
Sorta izvira iz Nemčije, kjer so jo začeli  vzgajati že leta 1860. Zori v začetku septembra je zelo odporna. Meso je zelenkasto do rumenkasto belo, sočno. Okus je vinsko kisel.

ZLATA PARMENA

MM-106,začetek SEP.

Rast je prva leta zelo bujna, potem se umiri. Nagnjena je k izmenični rodnosti (redčenje).  Ugaja ji suhe, sončne, odprte lege.

Plod je srednje debel, podolgovato okrogel. Meso je sladko kiselkasto z žlahtno aromo. Skladišči se 3 mesece.

KOKS ORANŽNA RENETA
MM-106

sredina SEP.

Rast je najprej močna kasneje pa se umiri in dela okroglasto krono. Najbolj dobro rodi na dobrih legah in tleh. Je kar občutljiva sorta.
Plodovi so srednje debeli. Meso je čvrsto ampak fino, sladko, z fino kislino in zelo aromatično. Sorto štejejo med najbolj dobre stare sorte.

JONATHAN

MM-106

sredina SEP.

Rast je srednje bujna in zelo hitro preide v obilno rodnost.

Plod je srednje debel do debel, okroglaste oblike z srednje debelo, gladko, suho, čvrsto v celoti rdečo kožico. Meso je rumenkasto bele barve, čvrsto, sočno, sladkokislega okusa z tipično aromo. Skladišči se do konec novembra.

LONJON

MM-106

konec SEP.

Rast je šibka do srednje bujna.Zarodi pozneje, potem pa dobro in redno rodi.Sorta je srednje občutljiva na bolezni, lahko pa je občutljiva na zimsko pozebo.

Plod je srednje debel in rahlo ploščat. Meso je sočno, čvrsto in z značilno renetno aromo. Sorta je za svežo porabo, lahko pa je tudi za ozimnico.

DOLENJSKA VOŠČENKA

MM-106

konec SEP.

Rast je srednja, rodnost pa kar dobra.

Spada med najokusnejše domače sorte jabolk. Zori okrog 20. septembra. Uporabna je kmalu po obiranju in zdrži do februarja. Plodovi so srednje debeli do debeli, po obliki pa nekoliko bolj široki kot visoki.

KANADA

MM-106,


konec SEP.

Je bujne rasti, kratek rodni les, krošnja raste široko.

Plod je debel do zelo debel, ploščat z petimi rebri. Kožica je zelena, ki prehaja v rumenkasto z rdečim poprhom in z značilno rjavostjo. Meso je drobnozrnato z značilno renetno aromo odličnega okusa. Dobro se skladišči.

RDEČI BOSKOP

MM-106

konec SEP.

Rast je zelo bujna, razvija visoko, široko, dobro obraščeno krošnjo.

Plod je debel do zelo debel, okroglast. Kožica je srednje debela, krhka. Meso je rumenkasto, srednje čvrsto, sočno, osvežujoče kislega okusa z specifično aromo. Skladišči se ca. 4 mesece.

BOSKOPSKI KOSMAČ

MM-106,


konec SEP.

Rast je bujna.

Plodovi so debeli, okroglasto ploščati. Kožica je zelenkasto rjavkasta, na sončni strani rdečkasta, hrapava. Meso je rumenkasto, čvrsto, prhko, sočno, osvežujoče kislega okusa z tipično aromo. Skladišči se  približno 4 mesece.

DAMASONSKI KOSMAČ

MM-106,


začetek OKT.

Rast je bujna.

Plodovi so srednje debeli in nekoliko sploščeni. Kožica je zelena, ki sčasoma prehaja v rumenkasto, prekrita je s rjavkasto hrapavo prevleko. Meso je sočno z prijetnim sladkokislim okusom.

CARJEVIČ

MM-106,

EM-7

začetek OKT.

Rast je srednje bujna, uspeva v vseh legah in pogojih ter je odporen na zimsko in spomladansko pozebo. Plod je droben do srednje debel, okroglast. Kožica je tanka in gladka. Meso je belo, drobnozrnato, topno sladkovinskega okusa. Skladišči se do konec Januarja.

KRIVOPECELJ

MM-106, EM-7


začetek OKT.

Rast je bujna, zarodi srednje pozno, nato obilno, možna izmenična rodnost (redčenje). Kožica je tanka. Plod je debel do zelo debel. Meso je čvrsto, sočno, kiselkastega okusa.

ŠTAJERSKI MOŠANCELJ

MM-106, EM-7

sredina OKT.

Rast je šibka do manj bujna, sorta je primerna za višje in odprte lege.

Plod je droben do srednje debel. Kožica je čvrsta. Meso je čvrsto, prijetno vinsko kiselkastega okusa z značilno aromo. Primerna je za skladiščenje (užitna konec Decembra) in za predelavo.

BELI ZIMSKI KALVIL
MM-106
sredina OKT.
Rast je bujna, rodnost pa srednja.
Plodovi so srednje debeli do debeli, široko kopasti, tudi nesimetrični, bledo zeleni do rumeni. Na sončni strani se pojavljajo rjasti madeži oziroma oranžna rdečica. Meso je zelenkasto do belo, sočno, krhko, blago kiselkasto in z žlahtno aromo.
LONDONSKI PEPPING
MM-106
sredina OKT.
Rast je srednje bujna. Za dobro rodnost potrebuje dobro zemljo. Sorta je primerna za višje lege (nad 400m).
Sorta spada med kavile. Plod je kar majhen, ploščat, s petimi rebri in z glatko, fino, rahlo mastno kožico. Meso je sladko in zelo dobro. Skladišči se do Marca.
GORENJSKA VOŠČENKA
MM-106
sredina OKT.
Rast je srednje bujna in je dobre rodnosti.
Je zelo trpežna sorta slabše kakovosti, primerna za predelavo in domačo porabo kot namizno jabolko. Uporabna je od januarja do julija.
ANANAS RENETA
MM-106
sredina OKT.
Rast je šibka. Rodnost je dobra in redna. Sorta je manj občutljiva na škrlup bolj pa na pepelasto plesen.
Plod je majhen do srednje debel in je okroglast. Meso je sočno, dobro in z posebno sortno tipično aromo. Značilen je tudi vonj po ananasu. Sorta je zelo dobra za kuho, sušenje in vlaganje, je pa tudi dobro namizno jabolko. Skladišči se do Februarja.
MAJDA
MM-106
sredina OKT.
Rast je srednje bujna, rodnost pa je odlična. Je slovenska autohtona sorta.
Plodovi so srednje debeli do debeli, okroglaste oblike, zeleno rumene osnovne barve, ki jo nekje polovico prekriva progasto rdeča barva. Je kiselkastega okusa, čvrsta in se dobro skladišči. Meso ne potemni, zato je dobra tudi za predelavo.
ŠAMPANJSKA RENETA
MM-106
sredina OKT.
Rast je bujna, rodnost je dobra.
Plodovi so srednje debeli, ploščate oblike in rahlo rebrasti.
Kožica je gladka, na začetku zelena potem pa postane rumena. Meso je trdo, ne občutljivo na prstne odtise, sočno in značilno kislega okusa. Se dobro skladišči.
ONTARIO
MM-106
sredina OKT.
Rast je šibka do srednje bujna, rodnost pa zelo dobra in redna.
Plodovi so debeli do zelo debeli, sploščeni in širok z rebri. Kožica je gladka in malo voskasta. Meso je zelo sočno, z fino teksturo mehko in fino kislino z dosti Vitamina C. Uporablja se za jesti in za predelavo. Skladišči se do marca. Srednje občutljiva na bolezni, cvetovi so odporni na mraz, dobra oplojevalka.

BOBOVEC

MM-106, EM-7

konec OKT.

Rast je bujna, nagnjena je k izmenični obilni rodnosti.

Plod je srednje debel do debel. Meso je zelenkasto belo, trdo, kislega okusa, brez vonja, v skladišču razvije prijetno aromo. Za porabo so primerni po nekaj mesecev skladiščenja, primerna za predelavo.

 
Design downloaded from free website templates.